Neden Plastikleri Metaller Gibi Eritip Şekil Vererek Geri Dönüştüremiyoruz? (Okuyunca Varmış Bir Bildikleri Diyeceksiniz!)
1 min read

Neden Plastikleri Metaller Gibi Eritip Şekil Vererek Geri Dönüştüremiyoruz? (Okuyunca Varmış Bir Bildikleri Diyeceksiniz!)

Polietilen, polipropilen, PVC diye uzayıp giden plastik çeşitleri bir yandan kullandığımız çoğu ürünün içinde yer hayatlarımızı kolaylaştırırken bir yandan da çevremize zarar veriyor.

Yani plastikler farklı bileşenlerden oluşan çeşitli türleriyle âdeta kimyasal bir bulmaca gibi. Geri dönüşümünün zahmetli olması da cabası tabii.

Plastikleri neden eritip birleştiremiyoruz? Temel sebebi alında her plastiğin aynı kimyasal bileşenlerden oluşmaması.

PVC (polivinil klorür), PS (polistiren), PET (polietilen tereftalat) ve diğer farklı plastik reçineleri farklı kimyasal yapılardan oluşuyor.

Bu sebeple her birinin farklı erime noktaları var. Ayrıca farklı kimyasal bileşenlerden oluşmaları sebebiyle de her plastik her maddeye diğeriyle aynı tepkimeyi vermiyor.

Ek olarak, metaller yeniden ısıtıldığında kimyasal olarak stabil kalabilirken ısı sebebiyle polimer zincirlerinin kırılması, malzemenin fiziksel özelliklerinin değişmesi gibi sorunlar, plastiklerin stabil kalmasını zorlaştırıyor.

Ayrıca plastiklerin genellikle ısıtıldığında kimyasal yapılarının bozulması onları geri dönüştürmeye çalışırken kullanılamaz hâle getirmemize de sebep olabilir.

Bu da plastikleri metallerde olduğu gibi eritip yeniden şekillendirmeyi güçleştiriyor

Peki diyelim ki farklı plastikleri eritip bir araya getirdik o zaman ne olur?

Farklı yapıları sebebiyle aynı anda ısıttığımız plastiklerin hepsi ısıya aynı tepkiyi vermeyecektir.

Bu sebeple doğru ısıyı tuttursanız bile, katmanlar hâlinde ayrılan, yapısal olarak zayıf ve kullanımı zor bir plastik yığını elde etmeniz muhtemel.

Kaynak: Scientific American, The Hour

“Neden?” sorusunu sorduğumuz, ilginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir